Welkom bij de Notice me Senpai~ Roleplay Guide: Roleplaying 101.

In deze guide staan we stil bij de basis van roleplay, wat het precies is en bepaalde terminologie.

Inhoud:

 

Wat is Roleplay?

Roleplay is het spelen van een spel terwijl je doet alsof je het character bent dat je speelt, en je gedraagt als hoe dat personage zich in die wereld zou gedragen. Als dat nog een beetje te abstract klinkt kun je het ook zien als dat je een acteur bent in 1 groot toneelstuk over World of Warcraft, en de andere spelers zijn je mede-acteurs. Dit artikel is bedoeld om je een beetje weg wijs te maken in de immense en diverse wereld van Roleplay.

Roleplay Termen:

De volgende termen/afkortingen worden veel gebruikt in de roleplay community en zullen daarom gebruikt worden in deze guide:

 • RP: Roleplay(en).
 • RPer: Roleplayer.
 • IC: In Character. Term die gebruikt wordt om aan te geven dat je als je roleplay character spelt en niet als jezelf als speler.
 • OOC: Out Of Character. Term die gebruikt wordt om aan te geven dat je als jezelf speelt in plaats van je roleplay character.
 • Mary Sue: Term die gebruikt wordt voor een foutloos/overpowered character.
 • Godmodding: Term die gebruikt wordt voor wanneer iemand direct of indirect een handeling/reactie van een ander char beslist/doet.
 • Special Snowflake (Syndrome): Term die gebruikt wordt voor spelers die hun char op een bepaalde manier speciaal maken, puur voor aandacht.
 • PvPRP: Player vs Player Roleplay. Term die gebruikt wordt voor roleplay met een PvP element, zowel turn-based als real-time.
 • ERP: Erotic Roleplay. Term die gebruikt wordt voor roleplay met erotische elementen.
 • Emote: een handeling die een character doet

Wat wel en niet te doen:

Hoewel fantasie het belangrijkste element is in RP zijn er wel een paar dingen waar je als RPer rekening mee moet houden:

 • Niet: een Mary Sue zijn (een ‘perfect’ character)
 • Wel: maak een personage met zwaktes en fouten. Dit is veel realistischer dan een personage dat alles goed kan.

Slecht voorbeeld: Henk de Orc is onverwoestbaar. Hij verslaat elke vijand met z’n ogen dicht en geen enkel ander char is beter dan hij is. Hij is daarnaast ontzettend rijk, een topchef en meester archaeologist. Alles wat een ander char kan dat kan Henk beter!

Goed voorbeeld: Henk de Orc staat bekend als een sterke vechter; sommigen zouden hem misschien zelfs onverwoestbaar noemen. Maar ondanks dat hij een goede vechter is, is hij een minder goede chef.

 • Niet: een special snowflake zijn (iemand die z’n character speciaal maakt puur voor aandacht)
 • Wel: je character speciaal proberen te maken op z’n eigen manier in plaats van goedkope “trucjes”. Er is op zich niets mis mee om een character te spelen dat tot een speciaal ras behoort, maar houd er rekening mee dat het veel meer moeite zal kosten om je char geloofwaardig over te laten komen, en dat het niet het belangrijkste element van je character moet zijn.

Slecht voorbeeld: Henk de Orc is de broer van Garrosh Hellscream. Daarnaast is hij ook een halforc. En hij kan in een draak veranderen.
Goed voorbeeld: Henk de Orc heeft een groot geheim: hij is een halforc. Hij doet er alles aan om dit geheim te houden door zich te kleden in een veel te groot armor. Wie hem niet beter kent zou denken dat hij een doodnormale Orc is, maar zijn echte vrienden weten dat er meer speelt.

 • Niet: je character een onjuist achtergrondverhaal of overdreven episch verhaal geven. Je char hoort in het universum van Warcraft te passen, dus het is belangrijk om goed naar de geschiedenis van je ras en de gebeurtenissen in Warcraft te kijken en die als basis te gebruiken. Het wordt niet geaccepteerd als je de historische feiten aanpast puur voor jouw character.
 • Wel: je character binnen de lore van warcraft zijn eigen verhaal meegeven.

Slecht Voorbeeld: Henk de Orc is in Azeroth geboren in Stormwind. Hij is vanaf jongs af aan al een legergeneraal die in elke oorlog die er maar is heeft gevochten. In Ice Crown Citadel heeft hij eigenhandig de Lich King verslagen met zijn legendarische wapen Shadowmourne toen zijn leger plat op de grond lag.

Goed Voorbeeld: Henk de Orc is geboren in Draenor. Het was nooit zijn intentie om lid van een leger te worden maar hij bleek nou eenmaal goed te zijn in het om zeep helpen van vijanden. Over de jaren heeft hij vele gevechten meegemaakt, die hij nooit had kunnen overleven zonder de hulp van zijn maten en zijn trouwe zwaard.

RP Stijlen

Er zijn meerdere stijlen van roleplaying. Deze stijlen zijn:

Standaard RP:

Dit is de meest gebruikelijke vorm van roleplaying. In deze stijl laten spelers hun characters IC praten in de “/say” en “/yell” channels, en “emotes” worden ook altijd als IC gezien. Whispers en party/instance chat zijn wel vaak OOC omdat dit makkelijker is voor in-game communicatie, hoewel sommige mensen ook deze channels liever IC gebruiken. Om verwarring over OOC tekst te voorkomen (met name in channels die normaal gesproken IC gebruikt worden), wordt OOC tekst geschreven tussen dubbele haakjes. Een voorbeeld hiervan is: “((tekst))”. Als je dit doet weten je mede-RPers dat je als jezelf praat en niet als je character. Standaard RP heeft veel verschillende subgenres, waarvan military RP en cult RP tot de meest populaire subgenres horen. Aangezien standaard RP erg basic is kan je het op elk type server spelen, en als je op een PvP server of PvPRP server speelt heb je er ook nog een PvP element bij (wat bijvoorbeeld heel goed bij military RP past).

PvP RP:

Dit is roleplaying met een PvP twist. Er zijn 2 totaal verschillende manieren om PvPRP te doen; de eerste manier is turn-based en de tweede manier is real-time:

 1. Turn-based PvPRP:

  Turn-based PvPRP is gebaseerd op de Dungeons and Dragons regels, die de basis zijn voor vrijwel elk RPG spel. Volgens deze regels wordt er om de beurt met een dobbelsteen gegooid om te bepalen of een handeling lukt of niet. Bijvoorbeeld, als speler A speler B wil aanvallen dan typt hij: ‘[CharA] probeert [Char B] neer te steken met zijn zwaard.’ Nu kan speler B gebruik maken van /roll om te kijken of hij de aanval kan ontwijken. Een roll van 50 of lager betekent vaak dat de handeling niet is geslaagd. Laten we zeggen dat speler B een 87 gooit en daarom de aanval van speler A blockt: ‘[CharB] gebruikt snel zijn schild om de aanval tegen te houden, en haalt daarna met zijn zwaard uit naar [CharA].’ Nu is de beurt aan speler A om de dobbelsteen te gooien. Laten we zeggen dat speler A minder geluk heeft en slechts 40 gooit. ‘[CharA] probeert de aanval te ontwijken, maar helaas mislukt het.’ Afhankelijk van hoe je de regels hebt afgesteld is speler A nu of dood, of slechts gewond en kan hij nog verder vechten. De meeste mensen vinden het fijn om een HP (hit-point) systeem te gebruiken, waarbij 10 aanvallen een character dood maken. Aangezien deze PvP stijl helemaal op tekst gebaseerd is en er geen echt gevecht is, kun je 2 characters van totaal verschillende levels toch eerlijk tegen elkaar laten vechten. Deze stijl wordt vooral gespeeld op PvPRP servers, maar vrijwel nauwelijks op gewone PvP servers.

 2. Real-Time PvPRP:

Real-time PvPRP daarentegen is PvP zoals de meeste mensen het kennen: World PvP, duels, arena’s en Battlegrounds. Al deze dingen kun je ook IC doen, hoewel het dan handiger is om een custom-made groep te maken met andere RPers aangezien niet iedereen zit te wachten op RP in deze events. Dit soort RP is natuurlijk vaak het leukste op PvP en de PvPRP servers, maar je kan het ook doen op normale RP servers en soms ook op PvE servers.

ERP:

Dit is een roleplay genre met een focus op erotische elementen. Op de Argent Dawn server staat Goldshire bekent om dit type RP. Hoewel veel mensen dit zien als de porno versie van RP, hoeft het bij lange na niet zo hard-core te zijn. De meeste mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in ERP kiezen er zelfs voor om veel subtieler te spelen en niet zomaar half naakt door Goldshire te rennen. ERP kun je zien als een manier om een extra laag aan je character toe te voegen, mits je het goed doet. ERP werkt bijvoorbeeld goed als je character een huurmoordenaar is die flirt met zijn/haar doelwit om dichtbij te komen, of als je character een dief/oplichter is die zijn slachtoffers afleidt en vervolgens van hen steelt. Je kunt ook overwegen om ERP te doen als je character een romantische relatie krijgt met een ander character. Aangezien ERP meestal niet als iets positief gezien wordt of zelfs belachelijk wordt gemaakt, kun je het beste ERPen op RP servers of PvPRP servers.

Emotes

Een belangrijk aspect van RP is het gebruiken van emotes. Net als in het echte leven doet je personage dingen die je wilt uitbeelden. Hiervoor heeft Blizzard een emote systeem gemaakt met wat basis handelingen. De basis emotes kun je doen door een slash “/” te typen en daarna wat je character doet (bijv. /yawn zorgt ervoor dat je char gaat gapen). Je kunt emotes ook gebruiken naar je target (bijv. Als je /yawn typt terwijl je speler B als target hebt, dan gaapt je personage naar speler B). Hoewel de standaardlijst van Blizzard behoorlijk veel emotes bevat, heeft het bij lange na niet alle dingen die je als RPer zou willen doen. Gelukkig kun je ook heel simpel je eigen emotes maken. Om zelf een emote te maken begin je met “/e”. Door dit te gebruiken verschijnt later de “/e” als de naam van je personage in het /say of /yell channel. Vervolgens typ je wat je personage doet: “/e steelt stiekem een koekje.” Als je op enter drukt ziet het bericht er zo uit: “[char name] steelt stiekem een koekje”. Houd er wel rekening mee dat je emote altijd begint met de naam van je char, en dat je daarom altijd in derde persoon moet typen.

Roleplay Add-ons

Als je gaat roleplayen is het heel handig om add-ons te gebruiken. Niet alleen zijn er add-ons die onder andere aangeven welke andere mensen een RP add-on hebben of niet, er zijn ook add-ons die je helpen met allerlei andere dingen om je RP nog gedetailleerder te maken. Hieronder staat een lijst met de meest bekende add-ons en een korte beschrijving van wat ze doen:

 • MyRolePlay (MRP): deze add-on laat je een biografie maken voor je character en laat je ook de biografieën lezen van andere mensen met een RP add-on. Je kunt ook verschillende profielen maken voor elke (shapeshifting) vorm van je char.
 • TotalRoleplay2 of 3 (TRP2 / TRP3): TRP lijkt op MRP maar het geeft je nog meer mogelijkheden om informatie over je char weer te geven. Het laat je onder andere je eigen status maken die wordt weergegeven als buff op je char, en je kan namen geven aan je mounts (alleen zichtbaar voor mensen met TRP2 of 3).
 • GryphonHeartItems (GHI): deze add-on laat je je eigen items maken, gebruiken en delen met andere spelers die GHI hebben
 • SpeakinSpell: met deze add-on kun je emotes/macro’s maken die op bepaalde momenten automatisch geactiveerd worden (bijv. Wanneer je een vijand verslaat of een teamgenoot resurrect).
 • Tongues: laat je personage nieuwe talen leren spreken door ze te horen.

Aangezien TRP veel ingewikkelder is en vaak ook teveel informatie geeft in vergeljking met MRP, wordt MRP aangeraden. MRP laat je namelijk de belangrijkste informatie over je char invoeren zonder dat het onoverzichtelijk en chaotisch wordt (in tegenstelling tot TRP). Tevens is je MRP profile ook goed zichtbaar voor mensen die een andere RP add-on gebruiken, terwijl TRP profiles vaak helemaal door de war raken als je ze in een andere add-on wilt bekijken omdat niet alles altijd weergegeven kan worden.
Als je ook geïnteresseerd bent in je eigen items maken en talen leren kun je ook GHI en Tongues installeren, hoewel die in het algemeen niet heel vaak gebruikt worden. Als je toch voor TRP gaat in plaats van MRP is het niet nodig om GHI en Tongues te installeren, aangezien TRP dezelfde functies bevat. SpeakinSpell is sowieso een leuke toevoeging bij zowel MRP als TRP, hoewel de emotes misschien niet altijd gewaardeerd worden in non-RP events (BGs, raids, etc.).