Welkom bij de Notice me Senpai~ Roleplay Guide: Doelen en Dromen. We zullen in deze guide stilstaan bij de doelen en de dromen van jouw character. In de guide zullen tips en tricks staan om jouw character nog meer diepgang te geven

Inhoud:

Doelen

Elk roleplaying character heeft een eigen doel. Dit doel is waar je character naar streeft; zijn/haar bestaansreden als het ware. Wat het doel van je character is bepaald voor een groot gedeelte welke richting je op zult gaan met je roleplay. Een character dat als doel heeft om de wereld over te reizen zal een heel ander pad bewandelen dan een character dat als doel heeft om een duistere tovenaar te stoppen. Vanwege deze redenen wordt het doel vaak als een goed uitgangspunt gezien wanneer je een roleplaying character wil maken. Immers, de meeste doelen zijn vrij universeel: een character dat meesterschef wil worden is daarin niet gebonden aan ras, class, geschiedenis of andere dingen. Je kan dus al voor een groot gedeelte je verhaal vormgeven zonder dat je nog met alle details rekening hoeft te houden. Wanneer je een doel voor je character maakt zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

Houd het simpel

Met name als je voor het eerst een roleplaying character maakt is het verstandig om met een simpel, universeel doel te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan het eerder genoemde voorbeeld over meesterschef worden, of een character dat gewoon de wereld over wil reizen en nieuwe plekken wilt ontdekken. Wanneer je je doel simpel houd heb je het voordeel dat je er alle kanten mee op kan. Het zorgt ervoor dat je veel meer kan openstaan voor spontane afwijkingen en voor roleplay met andere mensen dan wanneer je één heel specifiek doel nastreeft.

Het doel van je doel

Wanneer je een doel voor je character hebt gesteld is het belangrijk om je af te vragen wat je precies met dit doel wilt bereiken. Simpele, open doelen zijn erg handig om je character iets te doen te geven en om open te blijven voor roleplaying avonturen met andere spelers. Specifieke doelen daarentegen zijn geschikter voor solo roleplaying. Met name als je voor het eerst roleplayed is het een slim idee om na te denken waar je het meeste aan hebt. Als je nog onzeker bent en liever nog in je eentje wil wennen aan roleplay is een solo avontuur (en bijbehorend doel) wat fijner, maar als je graag samen met anderen wil roleplayen zorg dan dat je een doel hebt wat makkelijk bijgesteld/uitgebreid kan worden. Wie weet komt je character namelijk onverwachts een persoon tegen die hij graag aan zijn kant wil hebben, maar die zelf ook met een probleem kampt. Het zou zonde zijn om de kans om daaraan mee te doen te laten lopen omdat je character alleen maar gefixeerd is op zijn/haar eigen doel. Natuurlijk hangt het ook af van de persoonlijkheid van je character in hoeverre deze bereid is van zijn/haar doel af te wijken, en je hoeft ook zeker niet alle mogelijke side-stories aan te gaan.

Het doel en je geschiedenis

Net als onze eigen doelen beïnvloed kunnen worden door wat we hebben meegemaakt in ons leven, geld dit ook voor onze roleplaying characters. Wie weet heeft je character wel beide ouders verloren in een oorlog en is het doel daardoor geworden om de verantwoordelijke te verslaan, of heeft het character juist besloten dat hij/zij voor vrede wil zorgen. Waar in het echte leven het doel altijd afgeleid is van de geschiedenis, kan je het met het bedenken van je roleplaying character ook precies andersom doen: de geschiedenis van je character afleiden uit het doel dat hij/zij heeft. Of je nou de geschiedenis of het doel als uitgangspunt neemt, onthoud: er is altijd een verband tussen beide.

Problemen met doelstellingen

Wanneer je een doel voor je character stelt is het een goed idee om na te denken hoe je doel precies in elkaar zit. Is het doel van je character überhaupt haalbaar? Als het doel van je character is om zijn/haar ouders te zoeken die al lang dood blijken te zijn, dan zal je character zijn/haar doel nooit echt kunnen behalen. Indien dit het geval is is het belangrijk om je af te vragen in hoeverre je je in het doel wilt vastbijten. Als je character zich alleen maar focust op de ouders zoeken en niets anders, ondanks dat ze niet gevonden kunnen worden, zorgt dit ervoor dat je jezelf heel erg beperkt in roleplay mogelijkheden. Maar als je character bijvoorbeeld geen idee heeft waar hij/zij moet zoeken en het daardoor niet erg vind om af en toe wildvreemden te helpen, dan heb je er veel meer aan. Een ander probleem ontstaat als een haalbaar doel gehaald is. Immers, je hebt zo lang naar het moment toe geleefd en opeens is het voorbij, dus wat moet je dan? Je zou kunnen zeggen dat je character nog een lang en gelukkig leven leeft en dat zijn/haar roleplay avontuur ophoudt, of je kan kijken of je een nieuw doel voor je character kan verzinnen zodat je daarmee verder kan roleplayen. Een character dat voorheen op zoek was naar zijn/haar verloren familie zou deze best gevonden kunnen hebben en nu als nieuw doel hebben om de Legion te stoppen om de familie te beschermen.

Dromen

Naast doelen hebben characters ook dromen. Waar een doel iets is waar het character echt naar toe leeft, is een droom meer een wens van je character waar op ingespeeld kan worden. Het is niet iets waar het character specifiek naar op zoek gaat, maar als de kans er is zal het character dit niet laten lopen. Zo zou een character dat als doel heeft om een meesterschef te worden best de droom kunnen hebben om een rondreis door Pandaria te maken. Terwijl hij normaal veel te druk is met zorgen dat hij een meesterschef wordt, zou hij misschien wel meegaan met een groep avonturiers die onderweg zijn naar Pandaria. In dit voorbeeld kunnen het doel en de droom ook goed op elkaar afgespeeld worden: wie weet kan de meesterschef in training wel nieuwe kookervaringen op doen in Pandaria. Al met al kun je dromen dus het beste zien niet als vaste doelen, maar als insteken voor nieuwe roleplay mogelijkheden.

nomi