Welkom bij de Notice me Senpai~ Roleplay Guide: Een Pakkende Beschrijving. We zullen in deze guide stilstaan bij de beschrijving van het uiterlijk van je character.

In de guide zullen tips en tricks staan om jouw character beschrijving passend en pakkend te houden, en genoeg diepgang te geven.

Wanneer je een nieuw character aanmaakt in World of Warcraft begin je altijd met het kiezen van een uiterlijk. Dit uiterlijk kan namelijk al veel informatie geven over je character: een character met een gerimpeld gezicht zal zeker oud zijn, en een character met een felgekleurd wild kapsel heeft grote kans om een spontane/creatieve persoonlijkheid te hebben. Echter, wanneer je een roleplaying character maakt zal je merken dat je character zoveel meer is dan je kan laten zien met de in-game character creator en transmog. De oplossing hiervoor? Een character description!
De meeste algemene roleplay addons hebben een speciaal kopje (of meerdere kopjes) waar je aanvullende informatie over je character kwijt kan. Hier kun je aan andere spelers duidelijk maken hoe ze jouw character nou echt moeten zien in de spelwereld. Je kan het goed vergelijken met de beschrijving van een personage in een boek.

Wanneer je een character description gaat schrijven kun je naar de volgende eigenschappen kijken:

  • Leeftijd: je kan hier een specifieke leeftijd aangeven, maar we raden dit niet aan. Ten eerste hebben alle rassen verschillende opvattingen van leeftijd (een human van 80 is oud, maar een Night Elf van 80 is ontzettend jong), dus je moet dan wel echt goed weten hoe oud je character logischerwijze moet zijn. Ten tweede is het heel lastig om de precieze leeftijd in te schatten als je iemand op straat tegenkomt, maar het is wel vaak goed in te schatten in welke leeftijdscategorie iemand zit. We raden daarom aan om voor een richtlijn te gaan: oud, jong, volwassen, et cetera.
  • Lengte: je kan hier een specifieke lengte opgeven, maar dan zal je tegen dezelfde dingen aanlopen als bij de leeftijd. We raden daarom ook hier aan om een richtlijn te geven: lang, kort, gemiddeld, etc.
  • Gewicht/lichaamsbouw: je kan ervoor kiezen om specifiek te zijn met het gewicht van je character, maar het is vaak handiger om de lichaamsbouw van je character te vernoemen. Veel mensen vinden het namelijk niet de moeite waard om het BMI van je character uit te moeten rekenen, en zelfs na de berekening zegt dit nog niet alles over je character. Een beschrijving van de lichaamsbouw daarentegen bied veel meer informatie: mollig, gespierd, slungelig, etc.
  • Huid: als je character een vechter is zal deze waarschijnlijk de nodige littekens opgelopen hebben. Omdat zulke elementen in het spel niet te zien zijn is het raadzaam om dit in je beschrijving op te nemen. Naast littekens kun je ook denken aan brandwonden, tattoo’s, afwijkende kenmerken, etc. Houd er wel rekening mee dat het alleen nuttig is om de dingen te beschrijven die ook daadwerkelijk te zien zijn. Als je character een litteken op zijn/haar bil heeft dan heeft dit weinig zin om te vermelden, ervan uitgaande dat je character gewoon een broek draagt. De verhulde elementen kunnen altijd nog duidelijk gemaakt worden door middel van een emote indien de situatie gepast is. Tevens houd dit ook nog het verrassingselement in stand.
  • Houding: de houding bevat ontzettend veel elementen die wat over je character zeggen, en dit is over het algemeen het punt waar de persoonlijkheid van je character het beste in terug te zien is. Een character dat grote passen neem en met brede schouders en borst vooruit loopt geeft de indruk van zelfverzekerdheid, terwijl een character met een schichtige blik en teruggetrokken houding de indruk van verlegenheid uitstraalt. Wanneer je de houding van je character beschrijft kun je onder andere denken aan: lichaamshouding, gedrag, manier van lopen/staan, gezichtsuitdrukking.
  • Stem: ook hier kun je de persoonlijkheid van je character goed door laten schemeren. Denk bij de beschrijving van de stem aan dingen als: volume, toonhoogte, tempo. Daarnaast kun je ook vermelden of je character een accent heeft of stottert, indien je dit niet in-game laat zien.
  • Geur: het zal niet vaak voor komen dat iemand de geur van een character beschrijft, omdat dit vaak weinig toevoegt. Echter, als je character parfum draagt, naar kookkruiden ruikt of misschien een constante brandgeur om zich heen heeft kan dit wat over je character door laten schemeren en is het zeker de moeite waard om te laten terugkomen in de beschrijving. Houd er wel rekening mee dat indien je character onprettig ruikt dit ertoe kan leiden dat andere characters hem/haar vermijden of minder geneigd zijn erop af te stappen.
  • Kleding en accessoires: hoewel je de kledingstijl van je character al aardig goed naar voren kan laten komen door middel van transmog, is dit voor veel roleplayers niet voldoende. Immers, er is zoveel meer te doen met kleding dan in-game kan. Een voorbeeld is dat je in je character description misschien wel de staat van je kleding wilt vermelden: bedekt met modder, gescheurd, verroest, etc. Een andere vermelding die roleplayers vaak doen is van accessoires zoals spelden die wijzen op de connectie met een specifieke faction. Verder kun je nog denken aan onder andere: juwelen, tassen, tools.

Natuurlijk zijn er nog veel meer elementen die je zou kunnen vermelden, zoals de ogen van je character of misschien wel het feit dat je character een gouden tand heeft. Wat je hier precies in zet en hoe uitgebreid je je character beschrijft is natuurlijk aan de speler zelf, maar er zijn wel een aantal richtlijnen om het passend en pakkend te houden:

Ten eerste, de character description is een beschrijving van de zichtbare eigenschappen van je character. Het is dus niet de plek om de achtergrond geschiedenis van je character te behandelen; de meeste addons hebben hier ook een speciaal venster voor. Het gaat puur om de dingen die iemand aan je character zou opmerken aan je character als hij deze in het echt tegen zou komen, en iemands geschiedenis is natuurlijk niet direct af te lezen.
Ten tweede is het belangrijk om niet te veel informatie neer te zetten. Als je een heel boekwerk schrijft is er grote kans dat veel spelers halverwege je description al ophouden met lezen. Probeer het dus bondig te houden, en geen onnodige informatie erin te zetten. Zoals eerder vermeld zijn er al een aantal dingen over je character duidelijk door het in-game uiterlijk en de transmog outfit, dus het heeft weinig zin om deze informatie te herhalen in je description. Echter, als het uiterlijk van je character afwijkt van het in-game uiterlijk is het we belangrijk om dit te vermelden.
Ten derde is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je niet moet gaan godmodden in je description. Godmodding is de term die gebruikt wordt wanneer iemand beslist wat een ander character doet. Godmodding via descriptions komt vaker voor dan je zou verwachten, en het is iets wat de meeste roleplayers niet waarderen. Een voorbeeld van Godmodding in de description is: “Henk de orc* is zo ontzettend gespierd dat alle vrouwen hem bewonderen en alle mannen hem vrezen.” Het is niet aan de speler om te bepalen wat andere mensen van Henk de orc denken, want misschien valt een vrouwelijk character helemaal niet op spierbundels of vindt een mannelijk character dat Henk de orc eruit ziet als een ballondier. Probeer je beschrijving dus altijd “neutraal” te houden, zoals: “Henk de ordc is een flinke spierbundel”, zodat de ander kan beslissen wat hij/zij met deze informatie doet en hoe zijn/haar character erop reageert.
Tenslotte is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je character description niet alleen representatief is voor je character, maar ook voor jou als roleplayer. Als je bijvoorbeeld in je description zet dat je character grote borsten en een flinke kont heeft dan wekt dat al gauw de indruk dat je het soort speler bent dat voornamelijk in Goldshire rondhangt, en zal een heel ander soort RPers aantrekken dan je misschien wilt. Dus wanneer je je character description schrijft, vraag jezelf dan af of je zelf op een andere roleplayer af zou stappen als die een soortgelijke description heeft.

*Henk is GEEN geschikte roleplaying naam voor een orc. Het wordt hier puur als voorbeeld gebruikt omdat het kan.