Welkom bij de de Mythic+ Keystones Guide: Affixes. In deze guide zullen we dieper ingaan op de affixes die de Mythic+ Keystone Dungeons zullen beïnvloeden.

Inhoud

Mythic+ Keystone Affixes

World of Warcraft mythic keystone bolsteringBolstering

Bolstering is een affix die vanaf level 4 op een Mythic+ keystone kan zitten. Vijanden die doodgaan zullen de buff Bolster geven aan vijanden binnen 30 yards. Deze adds zullen 15% meer health krijgen en 20% meer damage doen. Dit is een stackende buff. Vijanden die de buff Bolster hebben zullen ook immune worden voor diverse soorten CC maar stuns werken nog wel.

Deze affix zorgt ervoor dat het einde van het gevecht met een trash pack gevaarlijker is dan het begin. Aangeraden wordt om rekening te houden met het volgende:

 • Zorg dat er niet/weinig multi-pack pulls plaatsvinden waarvan de mobs veel health verschil hebben. Hierdoor zullen de uiteindelijke Bolster stacks lager zijn. Kleine en gecontrollerde pulls is de key met deze affix
 • Probeer de adds gelijkmatig te dps’en. AoE builds zijn over het algemeen in het voordeel met deze affix. Spelers die single target DPS spelen zullen moeten switchen zodat adds niet 1 voor 1 doodgaan
 • Uitzonderingen op de bovenstaande regel zijn prioriteits adds. Gevaarlijke adds die bijvoorbeeld al veel health en damage doen zullen wel gewoon als eerste getarged moeten worden.
 • Healers moeten rekening houden met cooldown gebruik voor het geval een vijand hoge stacks Bolster krijgt.

Bolstering werkt niet bij adds in een boss encounter. LET OP: indien spelers adds van buiten de boss encounter bij een boss pullen dan zullen deze WEL de buff Bolster geven aan de boss. Er zijn ook speciale adds die geen andere adds zullen bolsteren, maar wel dezelfde soort adds. Vaak gaat het hier om non-elite adds, deze bolsten dan dus wel elkaar maar niet de elite adds.

World of Warcraft Mythic Keystone burstingBursting

Bursting is een affix die vanaf level 4 op een Mythic+ keystone kan zitten.  Bursting is in feite één van de hoofd mechanics van Mythic Il’Gynoth in de Emerald Nightmare. Wanneer een add wordt gedood zal deze een stackende debuff Burst geven aan de spelers. Deze debuff geeft 413 shadow damage per seconde. Sinds Shadowlands is deze debuff verandert naar een magic effect en kan worden gedispelled.

Deze affix zorgt ervoor dat de DPS op trash packs ingeperkt en gecontroleerd uitgevoerd moet worden. Men zal rekening moeten gaan houden met het volgende:

 • AoE damage is zeer gevaarlijk. In tegenstelling tot Bolstering zal men nu de vijanden gecontroleerd 1 voor 1 willen doden of allemaal tegelijk. Het is namelijk makkelijker te healen als alle stacks in 1 keer worden toegepast dan ververst worden.
 • Indien de stacks oplopen tot 3 a 4 of hoger dan kan gekozen worden om DPS te stoppen totdat de buff is afgelopen.
 • Immuniteiten als Cloak of Shadows,  Ice Block zullen alle huidige stacks verwijderen en inkomende stacks voorkomen.
 • Healers zullen rekening moeten houden met cooldown gebruik om misstappen op te vangen.
 • Tanks zullen gecontroleerd moeten pullen.
 • DPS kan het beste single target DPS builds gebruiken. Indien de healer sterk genoeg is kan gekozen worden om trash packs alsnog AoE te DPS’en.

Bursting zal niet plaatsvinden tijdens boss encounters. Echter indien spelers adds van buiten een boss encounter pullen dan zal er wel bursting plaatsvinden van deze adds.

World of Warcraft Mythic Keystones ragingRaging

Raging is een affix die vanaf level 4 op een Mythic+ keystone kan zitten.  Raging zorgt ervoor dat als non-boss vijanden onder de 30% komen een extra 75% damage zullen gaan doen totdat ze verslagen zijn. Deze affix zorgt ervoor dat AoE georiënteerde DPS’ers goed moeten oppassen. Men zal rekening moeten gaan houden met het volgende:

 • AoE DPS is gevaarlijk. Indien grote packs allemaal enraged raken zal de damage op de groep aanzienlijk toenemen
 • Single target DPS is over het algemeen handiger met deze affix.
 • Focus op prioriteits targets binnen groepjes en zorg dat deze volledig verslagen zijn alvorens over te stappen naar de volgende.
 • Healers wees voorbereid indien er meerdere adds enraged worden.
 • Tanks wees voorbereid indien meerdere adds enraged worden.

Raging zal niet plaatsvinden tijdens boss encounters. Indien spelers adds van buiten een boss encounter pullen dan zal er wel Raging plaatsvinden op deze adds.

Hunters, Druids en rogues kunnen de Raging affix van targets weghalen met Tranquilizing Shot, Soothe en Shiv

World of Warcraft Mythic Keystones sanguineSanguine

Sanguine is een affix die vanaf level 4 op een Mythic+ keystone kan zitten. Sanguine zal ervoor zorgen dat verslagen adds een puddle van Sanguine Ichor achterlaten. Vijanden die in deze Sanguine Ichor staan zullen elke seconden 5% van hun health terug krijgen. Spelers die in de Sanguine Ichor staan zullen elke seconden 15% health verliezen.World of Warcraft Mythic keystones necrotic

Met deze affix zal rekening gehouden moeten worden met het volgende:

 • Tanks zullen de overgebleven adds uit de Sanguine Ichors moeten halen voor deze te groot worden.
 • AoE builds zijn hier in het voordeel. Indien alle adds in zeer korte tijd van elkaar doodgaan zullen de Sanguine Ichor puddles stacken
 • Single target DPS kan maar dan dient er genoeg ruimte te zijn om de overige adds te bewegen.
 • Healers moeten voorbereid zijn op spelers die in Sanguine Ichor puddles blijven staan.
 • Sanguine Ichor puddles kunnen stacken, indien spelers hierin krijgen zullen ze van elke puddle tegelijk de 15% health loss ontvangen en vaak resulteert dit in een one-shot
 • Spelers krijgen hun eerste damage tick direct geven bij het aanraken van een Sanguine Ichor puddle. 

Sanguine zal niet plaatsvinden tijdens boss encounters. Indien spelers adds van buiten de boss encounter pullen dan zullen er wel Sanguine Ichor puddles ontstaan die een boss kunnen healen.

Explosive

Explosive is een affix die vanaf level 7 op een Mythic+ Keystone kan zitten als 2e affix. Explosive zorgt ervoor dat alle adds die in combat zijn Explosives kunnen spawnen. Deze orbs zullen na enige tijd ontploffen in een Explosion wat resulteert in 40% health damage aan vijanden in een 60 yard radius.

Mythic Keystones explosive

Tijdens deze affix zal rekening gehouden moeten worden met het volgende:

 • Kleine pulls is de key met deze affix
 • Zodra een add geaggro’ed is kan deze Explosives spawnen.
 • Tanks moeten rekening houden met de grootte van hun pulls.
 • Explosives zijn immuun voor AoE abilities zoals Blizzard, of Starfall.
 • de Explosives zullen single target kapot gemaakt moeten worden zodra deze spawnen
 • Healers hou rekening met het feit dat Explosives soms over het hoofd gezien worden en ontploffen.
 • Explosives kunnen ge “LOS”‘ed worden. Dit houdt in dat de orbs afhankelijk zijn van de line of sight. Hier kan in sommige dungeons gebruik van gemaakt worden om de orbs te negeren.

Explosive zal ook tijdens boss encounters plaatsvinden. Hou hier dus rekening mee indien men bezig is met een boss encounter.

World of Warcraft Mythic keystones grievousGrievous

Grievous is een affix die vanaf level 7 op een Mythic+ Keystone kan zitten als 2e affix. Grievous zorgt voor de debuff Grievous Wound welke kan stacken tot 5. Deze debuff scaled sinds Shadowlands met de hoogte van de key tot maximaal +15. Zodra deze spelers boven 90% gehealed zijn verdwijnt de debuff. Tijdens deze affix dient men rekening te houden met het volgende:

 • Spelers krijgen deze debuff bij elke vorm van schade. Zorg dus dat men zoveel mogelijk schadelijke abilities ontwijkt.
 • Healers focus op het uphealen van spelers met de debuff.
 • Let op AoE abilities van vijanden deze kunnen de debuff snel laten aantikken

Grievous komt ook voor tijdens boss encounters. Indien een boss fight lang zal duren kan de affix problematisch worden.

World of Warcraft Mythic Keystones volcanicVolcanic

Volcanic is een affix die vanaf level 7 op een Mythic+ Keystone kan zitten als 2e affix. Volcanic zorgt ervoor dat vijanden in een dungeon Volcanic Plumes zullen spawnen onder spelers.

World of Warcraft Mythic Keystones volcanic

Dit zijn rode cirkels die na enige tijd uitbarsten in een pluim van vuur. Deze Volcanic Plumes doen 20% damage van de maximale health aan spelers die in 2 yards van de Volcanic Plume staan. Sinds Shadowlands zorgt deze affix er ook voor dat spelers hoog de lucht in worden gegooid en dus ook nog falling damage zullen krijgen. Tijdens deze affix dient men rekening te houden met het volgende:

 • Volcanic Plumes targeten over het algemeen de ranged/healers Indien men in melee range van adds staan KAN het voorkomen dat er geen Volcanic Plumes ontstaan. LET OP: dit is geen gegarandeerde tactic!
 • Indien ranged niet in melee range staan of adds wegspringen dan kunnen Volcanic Plumes ook melee en tanks targeten.
 • Spelers dienen direct uit de Volcanic Plumes te stappen. Dit gaat voor het afmaken van een cast.
 • Hoe meer vijanden hoe meer Volcanic Plumes tegelijk kunnen ontstaan.

Volcanic komt ook voor tijdens boss encounters. Dit houdt in dat gedurende boss encounters goed opgelet moet worden op de Volcanic Plumes

World of Warcraft Mythic Keystones necroticNecrotic

Necrotic is een affix die vanaf level 7 op een Mythic+ Keystone kan zitten als 2e affix. Necrotic zorgt ervoor dat indien vijanden een succesvolle melee hit uitvoeren de speler een stack van Necrotic wound krijgen. Dit is een stackende debuff die 9 seconden duurt en zal vervallen zodra combat over is.  Necrotic Wound zorgt dat per stack healing en absorptie mogelijkheden met 2% vermindert worden. Met deze affix dient rekening gehouden worden met het volgende:

 • De tank zal de hoogste stacks krijgen indien de meeste melee hits op de tank zullen komen.
 • Gebruik AoE CC’s, stuns knockbacks en slows om de tank te ondersteunen als deze te hoge stacks krijgt
 • Healers kunnen weinig doen aan deze debuff let op het uphealen alvorens de tank een nieuwe combat start.
 • Indien men caster adds tegenkomt wordt aangeraden deze niet te interrupten tenzij het een noodzakelijke spell is. Indien ze geïnterrupt worden zullen ze melee hits gaan doen op de tank.
 • DPS voorkom melee hits van vijanden om onnodige stacks van Necrotic wound te ontlopen

Necrotic vindt ook plaats tijdens boss encounters. Op hoge keystone levels kan gekozen worden om met 2 tanks te spelen om de debuff te coördineren. Ook kan gekozen worden om een non-tank speler met een taunt ability te gebruiken hiervoor.

World of Warcraft Mythic Keystones quakingQuaking

Quaking is een affix die vanaf level 7 op een Mythic+ Keystone kan zitten als 2e affix. Quacking zorgt ervoor dat spelers de debuff Quake krijgen, ongeacht of ze in of out combat zijn. Tijdens deze affix dient rekening gehouden te worden met het volgende:

 • De Quake cirkels doen schade aan de spelers die erin staan.
 • De cirkels mogen overlappen zolang ze de speler in de ander cirkel maar niet raken
 • Casts zullen worden geinterrupt indien de Quake afgaat.
 • Aangeraden wordt om een balans tussen melee en range te nemen aan DPS zodat men makkelijker kan verspreiden met Quake
 • Quaking gaat door als de dungeon klaar is!

Quaking vindt plaats tijdens boss encounters. Let dus goed op placering.

World of Warcraft Mythic Keystones fortifiedFortified

Fortified is een affix die vanaf level 2 op een Mythic+ Keystone kan zitten als standaard affix. Fortified zorgt ervoor dat alle trash mobs x% meer health hebben en x% meer damage doen. World of Warcraft Mythic Keystone fortified

Tijdens deze affix dient men rekening te houden met het volgende:

 • Voorkom grote pulls. De adds zullen behoorlijk pittig zijn omdat ze langer zullen leven en meer damage doen.
 • Gebruik AoE CC’s en stuns om de damage te beperken
 • Focus op prioriteits targets
 • Tanks zullen soms iets meer moeten kiten omdat de schade een stuk hoger zal liggen
 • In geval van gevaarlijke trash packs kan gekozen worden om gebruik te maken van 2 tanks.
 • LET OP: de totale health en extra damage done van adds is ook afhankelijk van andere damage en health modifiers

Hoewel deze affix niet de boss encounters beinvloed zullen trash packs de mogelijkheid hebben om one-shot abilities uit te voeren. Fortified is erg gevaarlijk in combinatie met BolsteringRaging, of Teeming.

World of Warcraft Mythic Keystones tyrannicalTyrannical

Tyrannical is een affix die vanaf level 2 op een Mythic+ Keystone kan zitten als standaard affix. Tyrannical zorgt ervoor dat bosses x% meer health hebben en x% meer damage doen.

World of Warcraft Mythic Keystones tyrannical

Tijdens deze affix dient rekening gehouden te worden met het volgende:

 • Boss abilities hebben nu de mogelijkheid om te one-shotten
 • Hoge DPS is vereist om bosses fatsoenlijk neer te krijgen.
 • Hoe langer een boss encounter duurt hoe meer risico er is om te wipen
 • Tanks zullen mogelijk meer moeten kiten en defensives gebruiken.
 • In sommige gevallen is het aan te raden om 2 tanks te gebruiken.
 • LET OP: de totale health en extra damage done van bosses is ook afhankelijk van andere damage en health modifiers.
 • LET OP: op Tyrannical zijn vrijwel alle boss abilities zeer gevaarlijk.

Seasonal Affix

Elk Mythic+ seizoen kent vanaf level 10 een season/seasonal affix. De eerste M+ season affix is gebaseerd op de eindbaas van Uldir: G’huun:

Infested

Infested is de eerste seasonal affix van Battle for Azeroth. Tijdens deze affix zal een parasiet een x aantal non-boss vijanden infecteren. Deze geïnfecteerde vijanden zullen immuun zijn voor CC, zullen extra health hebben en extra damage doen. Als een geïnfecteerde vijand dood gaat zal de parasiet proberen een ander target te vinden. Gedurende deze periode kan de parasiet gestunned, gecc’ed en gedood worden.

nms mythic keystone guide ReapingReaping

Reaping is de tweede seasonal affix van Battle for Azeroth. Als spelers de keystone activeren zal Bwonsamdi in de dungeon verschijnen. Nadat non-boss mobs verslagen zijn zullen er ghost forms van deze mobs verschijnen. Deze zullen niks doen totdat er 20% trash percentage bereikt is. Alle adds in de voorgaande 20% zullen direct aggro krijgen en naar de spelers rennen.

Dit betekent dat bij 40% trash percentage alles tussen 20% en 40% opnieuw actief wordt. De adds zullen echter aanzienlijk minder health hebben maar doen wel allemaal andere dingen:

 • Risen Souls: Deze adds ontstaan uit de generieke adds. dit is misschien de meest onschuldige reaping add. Ze doen enkel melee hits, maar bij elke succesvolle melee hit geven ze de stackende debuff Reap Soul.Dit is een dispellable debuff.
 • Tormented Souls: Deze adds ontstaan uit ranged adds. Deze reaping adds zullen continue Grave Bolt casten. Dit is een 5 seconden durende cast en zal 25% van een spelers maximale health aan damage doen. Het is zeer belangrijk dat deze casts geïnterrupt worden.
 • Lost Souls: Deze adds ontstaan uit “lieutenant” adds en zijn vaak de mini bosses onder de adds. zullen periodiek Shadow Smash casten. Deze cast dient ontweken te worden. Spelers die geraakt worden hierdoor zullen gedurende 1 minuut 20% minder maximum health hebben. Als de Lost soul adds doodgaan zullen ze Expel Soul casten. Hierbij summonen ze groene swirlies op de grond welke damage doen en healing reduceren. Dit effect stacked

Maar er zijn nog een aantal dingen die handig zijn om te weten tijdens Reaping:

 • Reaping waves dragen niet bij aan trash count
 • Als ze naar de party lopen zullen ze geen reguliere mobs aggro’en. Reaping adds worden wel geaggro’ed.
 • Ze hebben geen true-sight. Oftewel men kan Stealth en of Shadowmeld gebruiken om niet in combat te raken of eruit te komen,
 • Als de groep wiped rennen de mobs terug naar hun plek. Echter ze hebben een mega grote aggro radius, dus het is bijna onmogelijk om ze daarna te negeren.
 • Indien adds van een voorgaande wave blijven leven vanwege een wipe zullen deze zich bij de volgende wave voegen.
 • Ze worden niet beinvloed door Sanguine
 • Ze kunnen geraakt worden door de Heavy Cannons bij Tol Dagor.
 • Als de timer afgelopen is en de dungeon nog niet behaald is, kan men bij Bwonsamdi een damage en healing buff verkrijgen. LET OP: men zal dood gaan als deze buff verkregen wordt!